Een designklassiekertje voor tussendoor

Soms is het goed en leerzaam om even een kleine zijweg in je vak te bewandelen. Op de lijst van dingen die ik nog ooit eens wilde doen, stond het maken van een Shakerdoosje al erg lang.

De ‘Shakers’ was een religieuze sekte uit de Verenigde Staten, eind 18e tot begin 20e eeuw, bekend en geroemd om hun functionele ontwerpen. Ruim voordat Moderne Bewegingen zoals het Bauhaus opkwamen, ontwierpen zij reeds hun meubels en gebruiksvoorwerpen volgens het credo ‘form follows function’, dus geen onnodige toevoegingen en geen ornamenten. Goede verhoudingen en eventueel patronen waren volgens hen voldoende. Gecombineerd met uitstekend vakmanschap maakten zij de prachtigste dingen. Juist die combinatie maakt het voor mij zo reuze interessant, en hoe kun je dichter bij de bedenkers en makers komen dan om zelf eens iets van de Shakers te maken?

Eén van hun bekendste gebruiksvoorwerpen is de ‘Shaker box’; een vrijwel altijd ovalen massief houten doosje, vakkundig in elkaar gezet met koperen nageltjes. Eenvoudig in opzet, maar er zitten veel technieken in die ik niet of nauwelijks toepas in mijn eigen werk. Houtsnijwerk, hout koken om het vervolgens te buigen en zelfs spijkeren doe ik maar zelden. Iedereen die mijn werk kent, weet dat het vrijwel altijd strak en recht is, maar bij deze kleine doosjes kon ik niet meer vertrouwen op het gemak van machines die alles precies recht, haaks en op maat maken. Terug naar de basis dus, eerlijk handwerk en passen en meten!

Op de foto’s zie je een aantal momenten in het proces en het uiteindelijke resultaat.

Niet alleen kan ik nu een vinkje zetten achter dit item, ik heb ook een nieuwe techniek onder de knie gekregen die zeker nog een keer terug gaat komen in een ontwerp van mijzelf. Ik ben al bezig…

  • Shakerdoosje – Tom van der Zandt
  • Shakerdoosje – Tom van der Zandt
  • Shakerdoosje – Tom van der Zandt
  • Shakerdoosje – Tom van der Zandt
  • Shakerdoosje – Tom van der Zandt