Skip to content

Een hybride praktijk als kostuumontwerper, docent en social designer.

Joost van Wijmen werkt als kostuumontwerper, geeft onderwijs en doet onderzoek. Met deze driedeling werkt hij in de praktijk als scenograaf, social designer en onderzoeker.

Joost van Wijmen volgde de opleiding theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en aan Kunsthochschule Weißensee Berlin. Als kostuumontwerper werkte hij ondermeer voor diverse opera-, theater-, musicalen dansgezelschappen zoals; Staatstheater Mainz, Het Filiaal Theatermakers, Joop van den Ende Theaterproducties, Muziektheater Transparant, Zonnehuis Muziektheater, Opera Studio Nederland, Dansgezelschap de Stilte, Holland Symfonia, Stip theaterproducties, M-Lab, Nanine Linning, Domestica Rotterdam, de theatervoorstellingen Buurman en Buurman, Opera2day, Utrecht String Quartet en het Helsinki Philkarmonic. Hij werkte met diverse regisseurs en choreografen waaronder Monique Corvers, Koen van Dijk, Paul Eenens, Bruun Kuijt, Jack Timmermans en Monique Wagemakers.

Naast zijn werk als toegepast ontwerper is Joost van Wijmen docent aan de afdeling theatervormgeving van de HKU en is als onderzoeker verbonden aan het HKU lectoraat Performatieve Maakprocessen. Als docent combineert hij zijn kennis als toegepast kostuumontwerper met de onderzoeksprojecten in de uitwisseling met een nieuwe generatie ontwerpers. Tevens is hij redactielid van Platform-Scenography; een onderzoeksgroep naar scenografie.

De afgelopen jaren ontwikkelde Joost van Wijmen als social designer, met een achtergrond in het theater, activerende en zintuiglijke werkvormen die verhalen van deelnemers ontsluiten over de impact van het veranderend lichaam. Dit maakt ruimte voor de stem van de deelnemer en onderzoekt de impact van het veranderend lichaam op de kwaliteit van leven. Het project wordt onder de naam ENCOUNTER ingezet binnen de zorg.

Tags
_

Ontwerp
Social design
Kostuum
Theater

Bekijk mijn werk

Bekijk de pagina van

Bekijk de pagina van