Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx

In 2005 of 2006 waren we voor de zoveelste keer in Frankrijk en één van de eerste dingen die ik daar doe is de lokale tijdschriftenwinkel induiken om mijn favoriete bladen te kopen.

Frankrijk heeft een zeer uitgebreide collectie auto tijdschriften en mijn interesse gaat uit naar tijdschriften over de prehistorie van de auto-industrie, dit omdat technisch de auto nog te begrijpen was en omdat er toen nog veel hout in een auto verwerkt werd op hoog niveau. Hout heeft mijn passie. In één van de tijdschriften stond een artikel over een man die gespecialiseerd was op dit onderdeel en met name houtverwerking  in auto wielen. Hoogst interessant; het tijdschrift werd bewaard en nu, jaren later, graaf ik het weer uit mijn boekenkast omdat mij werd gevraagd of ik houten spaken voor een antieke auto kon maken. En elke info is welkom, dus ook dit tijdschrift.

Op de plaatjes werd er getoond hoe op een machine de spaak gemaakt werd. Gezien ik nu slechts een aantal spaken hoefde te maken ging het op de analoge manier maar “Houtwerk in de auto”  bleef in mijn hoofd hangen.

De recessie kwam en bracht met zich mee dat de liefde voor het antieke meubel  minder werd. Dit werd ook merkbaar bij mezelf en realiseerde me dat, als ik werk wil behouden, ik ook een draai aan mijn werkzaamheden zal moeten geven en besluit dat naast het restaureren van antieke meubelen ik me ook wil gaan begeven op het vlak van houtwerk in auto’s.

Een aantal auto interieurs werden in orde gebracht, onderdelen nagemaakt etc., tot het project dat nu speelt: een houten chassis nabouwen van een originele De Dion Bouton Vis-à-Vis uit 1899. Hier vloeit uit voort dat ik dat ik mijn machines aan zal moeten passen om me meer te kunnen richten op de auto en het hout dat er in verwerkt wordt.

In 2009 ontdekte ik de Franse Marktplaats en begon ik een wekelijkse speurtocht   naar namen van fabrikanten die houtbewerkingmachines maken, vooral uit het verleden, in de hoop zo machines te vinden voor dit bepaalde doel.

In een tijdschrift artikel van 2005/6 zag ik op een foto de naam van de spaken machine staan: “Betic”, een Frans bedrijf dat houtbewerkingmachines maakte. Hier vooral zocht ik naar omdat spaken de nodige problemen geven en als ik ze op deze manier zou kunnen maken zou dit een enorme waardevolle machine kunnen zijn.

In het voorjaar van 2015 zag ik in een advertentie op de Franse Marktplaats met een aantal foto’s van de Betic spaken machine en reageerde meteen, helaas met geen response, de tweede keer ook niet. Er werd geen adres vermeld, alleen mail, en een postcode van een plaats die zeer dicht  bij de Spaanse grens bleek te liggen.  Oeff,  vertwijfeling, wat tref ik aan als ik erheen rij, is het betrouwbaar en zo meer. Een meer opbouwende gedachte was van er een combi met de vakantie van te maken, maar op een derde mail kreeg ik ook geen antwoord. Plots was de advertentie verdwenen…….

Najaar 2015, de advertentie verscheen opnieuw maar deze keer met een telefoon nummer uit een plaats rondom Parijs. Er moest gebeld worden, hetgeen prompt gedaan werd en afspraken werden diverse keren gemaakt. Helaas stond de machine nog steeds bij vader op de boerderij, diep in Zuid Frankrijk. Nou ja,als het dan toch zo is moet hij maar gehaald worden. Het was een lange en leuke reis die ik deelde met mijn vriend Bob. Het hotel was mijn bus en de lokatie van overnachting was een parkeerplaats van een Supermaché in Revel waar we elkaar (de eigenaar van de machine en wij) de volgende ochtend elkaar om 09.00 uur zouden treffen. Alles ging voorspoedig, de machine bleek compleet te zijn en als vergelijking werd het tijdschrift gebruikt.

Deze machine staat nu in Den Bosch, nog niet in gebruik maar ik ben erg trots op mijn “Betic” .Volgend jaar moet ie gaan draaien. Natuurlijk behoeft zij wat liefde want deze dame stamt uit de jaren 1920 en liefde zal ze zeker krijgen.

  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx
  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx
  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx
  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx
  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx
  • Mijn Betic – Restauratie Atelier Ben Bucx