Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt

Ooit, lang geleden, ik zal een jaar of 14-15 geweest zijn, is mijn carrière onbedoeld begonnen met het restaureren van een oude gitaar die opengescheurd en verwaarloosd op zolder lag. Het was het er mij in eerste instantie om te doen dat ik een gitaar had om op te leren spelen, maar het werken aan de gitaar gaf mij evenveel, zo niet méér voldoening, wat voor mij de aanleiding was om een paar jaar later een opleiding tot meubelmaker te gaan volgen.

Nu, jaren later, ben ik wéér bezig met het restaureren van twee flamenco gitaren, zonder daar een sentimentele cirkel in te zien. Ik zie het meer als een opmaat naar het compleet bouwen van een flamenco -of klassieke gitaar.

Alhoewel ik mijn eerste gitaar helemaal niet slecht had aangepakt (mijn neefje en nichtje spelen er nog steeds wel eens op) is het met de jarenlange ervaring, betere gereedschappen, collega’s, youtube of andere internetpagina’s om informatie te vergaren er een stuk makkelijker op geworden.

De gitaar waar ik nu mee bezig ben had een gespleten bovenblad, losgelaten toonbalkjes en openstaande zijkanten. Om hier goed bij te kunnen heb ik het achterblad er af moeten halen zodat ik aan de binnenkant van de gitaar de nodige nieuwe onderdelen kon plaatsen en reparaties kon uitvoeren. Ironisch genoeg was het achterblad samen met de hals nog in prima staat maar moest ik hierdoor toch een nieuwe maken. Hiervoor heb ik esdoorn gekozen met een mahoniehouten bies. Nu de gitaar weer in elkaar zit, eerst maar eens luisteren of de toon nog goed is en of ze nog lekker speelt!

De volgende stappen dienen zich al aan; verstevigingsbies inlijmen, lakken en politoeren, benen kam maken en nieuwe fretten inzetten. Voer voor een volgend blog.


Ik hou jullie op de hoogte!

  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt
  • Er zit weer muziek in – Tom van der Zandt