ENCOUNTER#3

Wanneer heb je voor het laatst een onbekende aangeraakt? Kun je de laatste omhelzing van je ouders nog voelen? Ken je dat, dat iemand te dicht bij je staat? Heb je op je lichaam een litteken van een eerdere ontmoeting?

Deze vragen komen voort uit mijn werk als kostuumontwerper; ik ontwerp en maak theaterkostuums. Dat is ook waarom ik mij heb aangesloten bij het BAC.

Naast mijn werk als kostuumontwerper verricht ik ook onderzoek naar specifieke kenmerken van het werk als kostuumontwerper. Voor een kostuumontwerper is het fysieke contact tussen mensen een essentieel onderdeel van het vak. Ik meet lichamen op of pas kostuums aan. Daarbij raak ik anderen aan.

In samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heb ik Encounter#3 ontwikkeld. Dit is een onderzoek naar de ervaring van fysiek contact binnen een abstracte context. Het heeft de vorm van een performance.

Van 24-11 t/m 28-11 is deze performance ENCOUNTER#3 te bezoeken in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch in het kader van het project Reinventing Happiness/ Bosch Geluk

http://reinventinghappiness.nl/bosch-geluk/joost-van-wijmen/

In ons dagelijks leven maken we voordurend en op tal van verschillende manieren fysiek contact met een ander. Om te groeten, om lief te hebben, om te troosten, of juist pijn te doen, we raken elkaar aan. Dit doen we met ons lichaam. Dat gaat als vanzelf. Je vertrouwt hierbij op je instinct. Maar dit aanraken is gegoten binnen sterke sociale regels en wetten.

Encounter#3 is een onderzoek naar de ervaring van fysiek contact binnen een abstracte context. In een geënsceneerde setting worden bezoekers uitgenodigd om op een eenvoudige wijze fysiek contact te maken met een ander en zo dit moment te onderzoeken.

Mij fascineert dit universele en tegelijk intieme moment waarin onze zintuigen op scherp staan. Wanneer worden handelingen als intiem ervaren? Wat is de grens van deze intimiteit? Hoe wordt dit beïnvloed door de omgeving? Wat doet dit met de ontmoeting? Dat zijn vragen die ik met bezoekers onderzoek.

Je kunt de bijgevoegde entreekaart uitprinten en daarmee heb je gratis toegang tot ENCOUNTER#3.

Wil je deze bijzondere interventie ervaren met een groep? Meld je dan aan via: aanmelden@sm-s.nl onder vermelding van Encounter#3.

Misschien ontmoeten we elkaar tijdens een ENCOUNTER?

ENCOUNTER#3 is een praktijkgericht onderzoek naar het ervaren van fysiek contact dat Joost van Wijmen verricht met steun van het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU, Platform Scenography, Het Huis, Utrecht en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

Joost van Wijmen

  • ENCOUNTER#3
  • ENCOUNTER#3
  • ENCOUNTER#3
  • ENCOUNTER#3
ENTREEKAART