Buigkast van triplex – Atelier Jan van Hees

 

Altijd heb ik al een kast willen maken met rondingen. Echte rondingen. Dikke planken zijn moeilijk te verbuigen, maar dun hout daarentegen makkelijk. Neem je weer meerdere buigbare lagen dun hout, en verbind je die met elkaar, dan krijg je een gebogen geheel dat heel stevig is. Zo is deze kast opgebouwd.

De dunne platen worden van lijm voorzien en in meerdere lagen rondom een mal geklemd. De lijm droogt en maakt de dunne lagen tot een stevig geheel. Ziedaar: een basisvorm voor een kastromp. Daarna de kast van mooi fineer, schuifdeuren, en een blad voorzien. Makkelijk gezegd… en toch gedaan!

In mijn atelier maakte ik deze een-meterhoge kast van buigtriplex met mahoniehouten fineer, aluminium roldeuren op houten strips en een Forbo desktop bovenblad. Met name de vorm valt op. De warme kleur, de strakke vormgeving, de fijne afwerking en bijzondere vorm maken het geheel tot een uniek, maatwerk kastje; een sieraad in de huiskamer van de klant dat elke keer bij iedereen verraste reacties oproept.

Buigkast van triplex

  • Buigkast van triplex – Atelier Jan van Hees
  • Buigkast van triplex – Atelier Jan van Hees
  • Buigkast van triplex – Atelier Jan van Hees